16 July 2012

Resipi Puding Longan ber'Nata de Coco' syok sendiri


sejak sejak preggy ni aku biasalah.
asal tgk makanan je nak,asal tgk makanan je mst nak.
hampeh tol.kalau nk bukan nk yg beli tu,aku nk mkn yg aku
masak sendiri, *GAGAH! 
so bila nk mkn yg buat sendiri,kena lah masak sendiri kan.
nak pulak lah aku suruh jiran sebelah yg buat!

last week terview blog yg memaparkah
sebuah puding laici yg sgt sedap! aku tergoda lagik.
so jumaat tu balik kerja,mula lah misi mencari dan menyelamat buat laici.
tp alangkah sedih bila laici yg dicari x jumpa.longan yg aku jumpa.
so longan pon longan lah.janji jadi puding aku,longan pun ala 
ala laici kan.so xpelah,lebih kurang mintak halal lah.hehe


senang je buat puding ni rupanya,

sepeket agar agar,
setin susu cair
setin buah laici @ longan.hee.
add on resipi syok sendiri dgn nata de coco.
jgn malu malu jgn segan segan,ubah je
resipi yg amik kat google tuh eh.
then half cawan gula sbb nk
kurang kan manis,kang x pasal pasal
kena marah ngan misi bila checkup.

cair kan agar agar dlm seliter air,
masukkan gula + susu cair,
masak kan sampai agak agak masak,
then susun susun buah n nata de coco dlm bekas,
then tuangkan agar agar td.

masukkan dlm peti ais!
siap! boleh di mkn dgn rakusnya oke!


selamat mencuba kawan kawan.
hehehe.see nata de coco tu.nampak sedap kan.
bila dh tuang agar agar dlm tu,nata se coco tu akan
timbul.tu yg bila dh siap nata de coco tu nmpk berada kat 
belah atas,makan sejuk sejuk sedap.sbb i buat x manis sgt.




FAN PAGE saya! LIKE je.heee

15 comments:

Gadis said...

sedapnyer kalau sejuk2 ni...
hihihi...

haah ..tu mak Gadis..=)

Cik Saila said...

yg x mengandung ni pun terliur rara! hehehehe :D

Bazilah (^0^) said...

sedapnye rara. lagi sedap makan masa sejuk kan..

puan.mila said...

ala besnya..kenapa la bg mila mengidam sama nih..haish..since preggy ase nk mkn bnda sejuk je...

Mooniqueen said...

Jngan kata time pregnan je, tak pregnan pun mcm2 ngidam tau... Hehhee... Sedapnya dear lagi2 makan time sejuk...

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedap tu..nyum2..

aimaniman said...

akak gila2 suka puding.... nak beli bahan2 la nak buat puding tok buka puasa nex week, sedapppp...

cik najihah said...

yey nnt boleh cuba...
hihi
sy pun x minat manis

Hilmirda Daud said...

sedapnya... nanti buat buka puasa pun ok jugak kan..

Rara Nasiha said...

yummeyyy, sedapnya. :)

Marya Yusof said...

Assalam Rara,

Akak pun suka jugak puding cenggini... hb pun gemar! ;))

nak posa ni bagus buat sbg pencuci mulut kan ;))

Semoga ibu & bb dlm perut sihat2 selalu :)

Ardini Humaira said...

cedapnye... dni nak sikit :D

SURIA AMANDA said...

wah...boleh masukkan dlm wish list open house ni..

mama aleen said...

sedap.. :)

BaTiK_PiNk said...

salam rara, nak minta izin ye nak ambik resepi ni, nak cuba buat sebab esok ade buat makan2 kat opis sempena awal ramadhan, dh mati akal nak bawa potluck apa dari rumah...bile teringat resepi puding ni yang agak simple...macam nak buat je! Hehe.....

COPYRIGHT 2013 RESERVED FOR SAFURA.ONLINE.DIARY | DESIGN BY KAY SBK