03 August 2012

tanda tanda Air Ketuban Bocor

dlm this week i merasakan benda ni.

= panties basah,mcm kite terkencing,nk kata ada bau hancing or
bau lain xde,nk kata keputihan pon bukan sbb kaler cm jernih je.
mengikut bacaan kat google,air ketuban putih dan x de bau.

= bila pakai pantyliner mmg akan basah. + keputihan sekali lah.

= mlm td masa tidur pon x selesa sbb terasa je air mcm mengalir je.

now apa yg i risau,takut air ketuban i leaking.dorg kata kalau air ketuban leaking tu
bahaya,kena g hospital cepat cepat sbb risau baby lemas or terkena bakteria.
takut mmg takut,i tak tau nk ckp mcm mana skrg ni,sbb i pon x tau tu air ketuban ke
or hape,sbb baru je terjadi.

hasil google dorg ada kata,air ketuban ni kalau leaking dye akan kua sikit sikit,
kita akan rasa panties kita basah.mcm mana yg i rasa,sama je.semalam i dh masuk
33 weeks,risau nya,rasanya sok mcm nk ke klinik dulu sebelum balik ipoh.
risau lak pape jadi.

ada yg kata,sbb x sedar air ketuban leaking,tgk tgk air ketuban dh tinggal separuh.
and terus kena bersalin,sbb risaukan baby.ahhhh takutnya,hopefully air yg keluar 
kat panties i tu bukan air ketuban.

baby bergerak mcm biasa je,kalau air ketuban kurang baby akan kurang gerak ke
org gerak cm biasa eh.alahaiiiii dugaan dugaan.

Betulkah ketuban saya telah pecah?

Kadang-kadang wanita agak ragu  samada air yang keluar dari faraj betul betul air ketuban atau cuma air kencing atau lendir yang berlebihan. Air ketuban tidak hancing dan keluar secara tiba-tiba dan selalunya meleleh membasahi paha atau kain yang dipakai. Sekiranya anda tidak begitu pasti, merujuklah kepada doktor untuk kepastian.
Pemeriksaan termasuklah menggunakan ultrasound untuk mengetahui samada terdapat kekurangan air ketuban atau tidak dan pemeriksaan faraj untuk melihat samada terdapat takungan air atau tidak. Anda mungkin akan disuruh untuk batuk dan sekiranya terdapat air keluar dari lubang pintu rahim, adalah disahkan anda mengalami PROM.
Kadang-kadang doktor juga akan mengambil ‘swab’ untuk dihantar ke makmal bagi ujian jangkitan kuman

FAN PAGE saya! LIKE je.heee

35 comments:

Gadis said...

opsss...

risau jugak bila dah baca info ni..
Gadis pun slalu pikirkan mcm mane la air ketuban tu turun...

sbb Gadis cuma ada tanda2 keputihan jek..
kalau mcm air tu belom ada lagi..

tapi kene get ready jugak ni..

ctmah said...

harap2lah kamu ok je dear.
i pun tak tau air ketuban tu camne..just wait n see je la ni

Munnafendy said...

eh, pi la cek rara!

:: Mrs.Eady :: said...

better pegi check...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kalau byk tu elok la rara refer hosp jer.. akak dulu pun awal dr due

SURIA AMANDA said...

better pi direct jumpa doc..jgn tunggu..jgn jadi mcm kes wife colleaque i..tau2 air ketuban dah kurang..

Asz Miza said...

Rara..better g jumpa doc la check..Risau plak baca camni..jangan tangguh2..kalau bukan air ketuban tak pe lah, kalau air ketuban kan bahaya kat baby nnt.

Zaza said...

better pegi jumpa doktor untuk kepastian. takut jadi apa2. zaza xtau pulak yg tu air ketuban atau x. coz dulu tak turun tanda. juz sakit ja.. apa2 pun take care ya..

aTy _faRed~ said...

yang penting rara kene gi cek kat spital...tuk keselamatan..takut ape2 jadi bende yang kite tak pasti..lain orang ni lain keadaannyer..tak sama..

Aeen said...

alamak ..bile bce mcm nie jadi risau lak...aeen ade gak rase panties bsh2...tp bsh + keputihan kua skali...huh...xtau la cmne air ketuban tu kua...huhu..risau gak ...

fifi tiez said...

cek cepat2 tau.harap xde pa2..

Cik Tqah said...

moga semua ok.. doa dipermudahakan urusan..aminn

('',)pzAEdy~ said...

isk, takutnye. g la check dear. bahaya. then jgn lupe buat entry. heeee

.:shura shushi:. said...

Jadi jawapannya apa..? Sudah pecah atau belum..?

With Julia said...

ish takut gak baca entry rara neh...rara cpt2 tau jumpa doktor if keliru...33 weeks baru sgt nak rasa semua tuh kot...nanti dh jumpa doktor inform eh ok ke x...risauuuu neh, hope rara xd apa yea...take care always :)

Wawa Yusoff said...

ya allah rara.... dia boleh lagi update blog.. gi spital cepat!

MizzTina said...

lbh baik rara check..

Zana Adieyza said...

harap2 semuanya ok yer dear.. zana doakan segalanya dipermudahkan Allah..

Liyana said...

g cek cpt k.. tkt ape2 jadi.. jgn lupe update.. hehe

Cik Saila said...

errr..xtau nak ckp apa..sbb xtau..cuma harap rara dgn baby okay.. amin :)

diana said...

sempat lagi dia update blog tu..
pi chek cepat...!!!!!

shedameor said...

kak, cek doktor la. risau dengarnya haaa.

Syima Syaz said...

kalau ada keputihan tu discharge...normally pregnant mmg selalu keputihan..

actually i baru discharged dari hospital 2 hari warded sbb waterbag leaking la.6hari leaking, baru gi klinik..n air ketuban drop from 17 to 12

kalau rara nak pastikan, cari klinik yg blh scan 2D n mintak dia check bacaan air ketuban.make sure its more than 10.kalau kurang kena gi hospital...

lady syaliz said...

hye rara, i tau la sikit sikit pasal air ketuban nie.... just wanna share ape yang i tau ok. kadang kadang bile air ketuban pecah kite boleh rasa macam ade punye pop... pastu air tu gushing. and seluar boleh basah. kalau jadi macam tu pakai panty liner or pad... yang penting observe colour and bau... kalau warna macam hajau hijau and bau busuk.. kita takut itu tandenye baby berak. maksudnya baby dalam keadaan stress. lepas tu cuba peka sikit dengan pergerakan baby. Kalau rasa baby kurang gerak cepat cepat pegi hospital. Nanti kalau pegi spital doctor akan check air ketuban ok ke tak... jangan risau ok. =)

Bitt (double IS) said...

better u p check esok la yunk..

azizah :) said...

sis better p check cepat2 sis.. dah 33week tu.. mmg potensi nak bersalin dah ada.. kawan jijah 6bulan dah bersalin dah...leaking air ketuban n kontraksi yang kuat.. last2 baby dlm 6bulan kandungan keluar dgn berat 1.2kg...huhuhu


moga2 takde ape2 yg terjadik sis..

ieda said...

gi cek dr sebelum balik tau rara ..
hopefully akan baik2 ajee ..

mia-ina said...

rara...mia yg dh nk msk hmpir 39 weeks ni pn lg risau..selalu sgt nak terkencing..bocor..tp kdg2x ada gak air...dok tunggu hint darah je..br nk pi hospital..risau gak dgr psl hal leaking ni

Cho Zila said...

akak tak sempat merasa .. selalu kena paksa keluar 36 minggu.. maalumler der masalah masa mengandung...

Alif Ismail said...

Salam Ziarah Ramadhan...

Selamat Menjalani Ibadah Puasa dengan dipenuhi keberkatan Illahi..

Ikhlas dari Alif Ismail..

http://www.alifismail.com/2012/07/salam-ramadhan-al-mubarak.html

Ardini Humaira said...

aaa serius? dni nih kan tatau la air ketuban ke ape.. tapi dah 35weeks ni.. memang selalu ada kuar air jernih. sikit je macam setitik dua. cuma konfem ado. huhu... alaaa nak kena g ceck. risau

cikcoklat a.k.a Haiza said...

salam,

nak mencelah jugak..sbb akk pon de pengalaman air ketuban leaking..n yes 35weeks dah deliver..ms kuar tu zrasss macam air paip laju jer..kompius samada air kencing ke ketuban..siap bau lagi..hehe..then trus pegi spital...tp akk xde contraction..tp kene tahan seminggu jugak kat spital sbb air ketuban leaking sentiasa..pad penuh yer..memula doc tahan tak bg deliver lagi sbb nak tggu 36weeks..n pantau air ketuban takut kurang and takut jangkitan..mmg kene makan antibiotik la taip bape jam skali ntah..dah makan kene cucuk plak antibiotik..pastu kene check kat bawah plak nak tgk de jangkitan x..n yes kene always salin pad sbb nak tgk air ketuban berubah kaler..if berubah ke ijau,kuning or selain jernih mayb de jangkitan...tp tu la bb xmenahan nak kuar 35weeks dah bersalin padahal lagi 2,3 ari nak masuk 36weeks..dont worry yer..pegi je checkup..

Jezmiena Qishtabella said...

Assalam sy nk celah buleh.. 2hari lepas sy p pd mandi kolam pastu sy kua dr kolam nk balik hotel tetiba ada air kua xde ka melimpah tp trasa la ada air kua tp mgandung kali ni keputihan mmg byk bila sy tgok panty ada warna putih keputihan.. sy mgandung 35mggu baby gerak cam biasa aktif tp sy konfius air yg kua tu ketuban ke keputihan...? Sp kt sini bole kongsi sy xada pegalaman pasal air ketuban ni....

Jezmiena Qishtabella said...

Assalam tumpang lalu bole.. 2 hari lpas sy p pd sy mndi kolam pas sy naik hotel sy trasa ada air kua tp xada la cam air pancut hehehhe bila sy tgok panty air tu warna putih + keputihan. Sy hamil 35minggu keputihan mmg byk giler hamil kali ni cuma sy xada pegalaman pasal air ketuban tapi baby sy aktif dlm perut. So kat c ni afa x sapa2 yg ada pgalaman cam sy.. sy tgh risau ni xtau air apa yg kua.. ari2 bahagian bawah tu smakin hari smakin sakit nk jln pun susah...

Jezmiena Qishtabella said...

Assalam sy nk celah buleh.. 2hari lepas sy p pd mandi kolam pastu sy kua dr kolam nk balik hotel tetiba ada air kua xde ka melimpah tp trasa la ada air kua tp mgandung kali ni keputihan mmg byk bila sy tgok panty ada warna putih keputihan.. sy mgandung 35mggu baby gerak cam biasa aktif tp sy konfius air yg kua tu ketuban ke keputihan...? Sp kt sini bole kongsi sy xada pegalaman pasal air ketuban ni....

COPYRIGHT 2013 RESERVED FOR SAFURA.ONLINE.DIARY | DESIGN BY KAY SBK