07 January 2013

Beza je checkup anak di klinik kerajaan and swasta

Harini last month aku bwk princess checkup kat kk ipoh.bulan depan princess dh kena checkup kat kl.hujung bulan ni aku dh nk balik kl.sedih sbb nk tinggalkan ipoh.sonok sbb nk keje balik.rindu dh dgn workstation aku tuh! Hehehe.

Rini aku bangun lambat.mlm td princess batuk and selsema.makin teruk.so masing masing x ckp tido.kul 830am baru sampai kk.till now 1150am masih ag kat klinik.aku terpk,boleh x kat kl nk bwk baby g swasta.mintak pendapat suami.dye kata dos ubat yg swasta bagi xsama ngan kk.ubat kk lagi bagus actually.maksu aku pon ckp cm tu.

Td sementara tgu princess kena panggil.borak jap ngan akk sebelah aku.dye pon merungut sbb lama sgt kena tgu.anak dh merengek.aku tny dye pasal checkup kat swasta.dye kata swasta ubt xbagus.and swasta bg dos xsama ngan kk.lg pon swasta x dos 3 serangakai.aku x pasti 3 serangkai tu ubat apa.tp akk tu kata ubat yg kk bg ubat bagus.ubat mahal.so hasrat hati aku nk cek kat swasta terbantut ag.buat apa kalau kite bayar tp anak x dpt dos yg bagus kan.

Tp mcm biasa lah.yg aku geram ngan kk.sbb keba tunggu lama.bukan lama sikit.lama banyokkkkk.hmm kalo kite sorg xpe.ni dgn anak.lama kena tunggu.sian anak.

Sape ada suggestion or comment ttg checkup anak kat swasta???


FAN PAGE saya! LIKE je.heee

22 comments:

Aeen said...

aeen wat checkup raees ada je cucuk 3 serangkai tu kat klinik swasta...erm..maybe x semua klinik kot yg ade wat cucuk tu..

fifi tiez said...

i pegi swasta sekali masa rissa 2 bulan, takde apa pun dia buat.tak detail..baik pegi kk.free jer..hehe..tp yg best swasta ni,kita memang jumpa paed..

faraherda.razalan said...

Sy pun dlm ura-ura nak tukar Aydin dr gomen ke private. Pnt nak korban cuti. Mmmm....

umma sharifah said...

sha sejak amzar lahir smp la skrg mmg gi check up kat klinik gov....cos klinik gov tau bila ms yg sesuai utk cucuk or check anak....my fren yg keje nurse di klinik gov penah ckp ubat klinik gov baik utk anak cos kurang drugs berbanding ubat private..if private slalu dibrikan antibiotik but gov jarang...if bukan kes emergency mmg sha prefer bw amzar ke klinik gov termasuk sha & family...nak kata tunggu lama tu depends la pd waktu yg kita lawat....dr pemerhatian sha yg mengunjungi gov klinik ni secara tetap slalunya if smp awal pagi mcm 8am & lepas kul 3pm-330pm mmg tak ramai...

n@D3iR@H said...

erm, so far nanad bwk zahra check up kt swasta ok jek, just bwk buku baby kiter tu, die enjet pon tiap2 bln mcm kite gi gov..xde lak kate xpyh dtg or else...bkn nk kate ape, sbb mcm kite kn bekerja, ssh asyik kne cuti je sbb nk bwk ank enjet. so sbb panel we all blh enjet trus gi panel jek..sume ok jek...sbb kan ade buku pinky tu...

Nhaa said...

Hi..

Memang ubat kat gov lebih elok, my mil kerja kat hospital, so mmg kalau anak i selsema ke apa dia akan amek ubat dari farmasi hospital je..

tapi, i pulak mmg bawak anak i chechup kat swasta je, mmg ada setengah swasta tu nak untung, bagi ubat yang tak betul dosnya.. janganlah pergi klinik swasta yang oldskol, pergi la yang okay sikit.. baru la dapat ubat yang okay jugak..


sori panjang komen.. hehe :)


bagi i, dua-dua pun okay.. ada lebih situ, ada kurang sini..

diana said...

MAK AKAK PUN TAK BAGI KALAU ANAK SAKIT BAWAK KE SWASTA..DIA SURUH BAWAK KE KK.HARI TU MIKHAIL BATUK DAN SELSEMA AKAK BAWAK PI KK DOKTOR BAGI UBAT AKAK BAGI MIKHAIL MAKAN 2 KALI JE ,ESOK NYA TERUS SELSEMA TAK DE.NYANYAK TIDUR SEBAB BATUK PUN DAH KURANG.

MAK AKAK KATA KALAU KAT SWASTA NI DIA BAGI UBAT MESTI DIA KATA ,KALAU TAK OK LAGI BAWAK KE SINI LAGI YE..MEMANG NAK SURUH KE KLINIK DIA LAGI LA SEBAB DIA NAK UNTUNG.UBATNYA MEMANG TAK BAGUS DAH TENTU LA SAKIT TAK HILANG.KITA PUN BAWAK LAGI KE KLINIK YANG SAMA .MEMANG LAMBAT LA NAK SEMBUH.

TERCAPS LOCK PULAK..HEHEH

MizzTina said...

ermmm..ermmm..xde anak lg..

izyan al-za'im said...

ye ke x sama dos yg swasta bg? hehe so far rasanya sama je. plus klo kat swasta kite diberi pilihan klo kite nak additional vaccin.e.g: pneumococoal, rotavirus etc... setahu sy both vaccin mmg xde kt kerajaan sbb mahal. 3 serangkai anak sy da buat ms 2 bln hari tu. sy x penah ade experience buat check up kt kk. so far buat dekat sime darby healthcare (anak sy 3 bulan lebih skang ni. dah 3 kali cucuk kat sana)
di sime darby, jmp pakar kanak2.mmg selesa. tp kalau nk jmp pakar ni mmg lama sikit. sama je klo gi kerajaan kot sbb kene tgu lama. as doc kene lawat patient dulu n so on. kalo bab tgu lama mmg xde beza kerajaan n swasta. mebi rara boley try sekali gi swasta tgk camne. then boley decide mn lg bagus. hehe just share my experience je :)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kk memang kelemahan dia kena tunggu lama. akak kalau check up lala memang kk jer.. tp kalau dia demam ke.. sakit apa2 suka gi private clinic sebab ada 1 klinik tu lala serasi dgn ubat dia. Kalau demam pun sekejab je baik. makan ubat mlm siang dh ok.. mcm dulu ruam.. pakai cream yg kk bg x baik2.. yg clinic tu bg 4 5 jam dh hilang.

With Julia said...

Oh know...salah sama sekali pandangan ttg chekup di swasta adalah terukk...ish julia plg x sukalah bila org bg pandangan buruk sama ada kerajaan atau swasta...bg ju kedua2 ye menyumbang perkara yg baik...mana ada hospital atau klinik swasta x bg suntikan tiga serangkai tuh....coz julia bawak anak tiap2 bulan pi cucuk swasta kt hospital pusrawi mmg dah siap cucuk tiga serangkai taw...pastu tggu xlama sgt pun plg kurang sejam jek...lg bgus swasta sbb siap2 diorg bg appoinment date...so terus dtg masa ditetapkan dan tggu x lama utk suntik bb...see goverment and swasta sama2 bgus...jgn pandang enteng pada swasta...coz swasta nih kena labur duit lebih sikit tuh yg ramai ckp x bgus....rara, ju suggest klinik or hospital swasta pun sama bgus ngan klinik kerajaan...;D boleh update kt klinik swasta :)

Shizan Syafik said...

sis, sy pernah sembang dengan sorang kawan, die mention yang ubat swasta ni bukan tak bagus tapi dia punya dosage kepekatan tu terlalu tinggi kalau nak dibandingkan dengan klinik kerajaan.. which means, kalau kat klinik kerajaan untuk paracetamol mungkin bagi yang 500mg je, tapi kalau swasta dia akan bagi yang 650mg.. macam kerajaan, kalau masih tak berkesan, nanti dia akan up kan dosage tu lagi.. yang tak bagusnya bila bagi high dosage ni, sampai satu tahap, badan kita akan kebal... dan ubat yang lebih rendah dosage tu takkan berkesan dah utk badan kita

Chekgu Azrine said...

Akk lbh prefer KK..tp sejak ada anak no 3 n 4 akak dh keje..jd cikgu ni payah nak cuti..korbankan duit sikit g swasta..tp pilihla tmpat yg ada paed..

~ NANA ~ said...

so far i pegi private ok je, farish dpt je cucuk 3 serangkai tu..ms farish batuk demam, doc siap ajar lagi cmne nk buat percussion & steam baby..dia x galakkan baby below 1 yr mkn ubat..lagipon kat KK xde pon vaksin so mmg kna pegi cucuk kt private..utk dos ubat pulak, i xtau la..i juz percaya diorang tu doktor so xkn nk bg ubat yg overdose & memudaratkn kot :) apa2 pon maybe lain kk & lain private, lain procedure dia..so pilihla yg kita rasa the best utk anak sendiri :)

Anonymous said...

bagi pendapat saya klu p klinik swasta tu p kat tmpat pakar kanak2, mcm sy p kat hospital yg aritu sy bersalin so ubat mcm 3 serangkai yg blogger bg tu mmg dia bg msa 2 bln klu xclap sy.

Mummy Damia said...

awk di klinik mana 2.... sofa izwa selalu gi arial putrajaya... p9 alhamdulillah tak ramai n tak anak tunggu lama.. paling lama pun 1 jam je kat klinik... lagi2 kalau kite gi pagi2.. memang cepat...

Bazilah (^0^) said...

Erm, bazi pon memula igt nk check kt private sebab kalau kk kne amik cuti n kekadang lambat. Tp mak mertua dengan auntie bazi (mak mertua bekas bidan HUSM, auntie tu pakar kanak2) suggest jgn pergi swasta. Dorg kata memang swasta cpt tp kata dorg nurse2 KK ni dah memang di trained utk bg injection utk baby plus injection tuh sume di controlled temperature n bla2…tp nasihat dorg better pergi KK hehee.

Cho Zila said...

kalau kat KKtu kesabaran kenalah tinggi... tapi memang bab ubat ramai gak yang kata ubat kktu baguih... hatta klinik satu malaysiatu pun baguih..
tapi akak kat sini memang swastaler sebab kk jauh dan tak tersempat nak gi.. lagipun com yang bayokan... kadang2 der gak klinik swasta yang tunggu lama.. mun dah kliniktu femeskan..

Pn. Sheila@CC said...

ms anak 1st akak, semua check up kt swasta... tp baby no 2 ni akak nak check up kk... cz kk lg teliti check n ubat dia btl bgs...

Waiting for Innershine said...

Boleh suggest nama klinik swasta yg bagus tu....

Waiting for Innershine said...

Boleh share nama klinik swasta yg bagus tu? If boleh yg terima kad insurans AIA

Waiting for Innershine said...

Boleh suggest nama klinik swasta yg bagus tu....

COPYRIGHT 2013 RESERVED FOR SAFURA.ONLINE.DIARY | DESIGN BY KAY SBK